מבט לכל כיוון

לחצות את הירדן

אחרי מסע של 40 שנה במדבר נכנסו בני ישראל לארץ. על פי המסורת היהודית התאריך בו עברו בני ישראל את הירדן הוא י' בניסן, באזור קאסר אל יהוד, מעברות הירדן
קאסר אל יהוד

אחרי מסע של 40 שנה במדבר נכנסו בני ישראל לארץ. על פי המסורת היהודית התאריך בו עברו בני ישראל את הירדן הוא י' בניסן, באזור קאסר אל יהוד, מעברות הירדן.

על פי הכתוב בספר יהושע, הכהנים שנשאו את ארון הברית נכנסו לנהר, בדרך נס המים הפסיקו לזרום ובני ישראל חצו את הנהר בחלק שיבש. לאחר שכל העם חצה את הנהר חזרו המים לזרום.

"וּכְבוֹא נֹשְׂאֵי הָאָרוֹן עַד הַיַּרְדֵּן וְרַגְלֵי הַכֹּהֲנִים נֹשְׂאֵי הָאָרוֹן נִטְבְּלוּ בִּקְצֵה הַמָּיִם וְהַיַּרְדֵּן מָלֵא עַל כָּל גְּדוֹתָיו כֹּל יְמֵי קָצִיר. וַיַּעַמְדוּ הַמַּיִם הַיֹּרְדִים מִלְמַעְלָה קָמוּ נֵד אֶחָד הַרְחֵק מְאֹד מֵאָדָם הָעִיר אֲשֶׁר מִצַּד צָרְתָן וְהַיֹּרְדִים עַל יָם הָעֲרָבָה יָם הַמֶּלַח תַּמּוּ נִכְרָתוּ וְהָעָם עָבְרוּ נֶגֶד יְרִיחוֹ"

"וַיְהִי כַּעֲלוֹת הַכֹּהֲנִים נֹשְׂאֵי אֲרוֹן בְּרִית ה' מִתּוֹךְ הַיַּרְדֵּן נִתְּקוּ כַּפּוֹת רַגְלֵי הַכֹּהֲנִים אֶל הֶחָרָבָה וַיָּשֻׁבוּ מֵי הַיַּרְדֵּן לִמְקוֹמָם וַיֵּלְכוּ כִתְמוֹל שִׁלְשׁוֹם עַל כָּל גְּדוֹתָיו".

על פי הכתוב בני ישראל חצו את הירדן מול העיר יריחו, עם עשרת השבטים שחצו את הירדן לא היו שניים וחצי השבטים שקיבלו חלקות בעבר הירדן  המזרחי, אך אנשי הצבא מאותם שבטים הצטרפו לחצית הירדן לסייע בכיבוש הארץ כפי שהבטיחו למשה רבנו.

בגלל חשיבות המקום קבעו חז"ל שהמבקרים במקום זה יברכו " שעשה ניסים לאבותינו במקום הזה"

כיום מקובל שמקום זה נמצא באתר מעברות הירדן– קאסר אל יהוד (ארמון היהודים) שמשמש כיום כאתר טבילה עבור נוצרים וסמוך אליו נמצאת ארץ המנזרים. בנקודה זו בעברו המזרחי של הירדן נמצא בית עברה, המקום בו על פי המסורת הנוצרית הטביל יוחנן המטביל את ישו. המקום נקרא בית עברה בגלל הקרבה למקום בו עברו בני ישראל את הירדן.

לאחר מלחמת ששת הימים ננטשו המנזרים, מדינת ישראל הקימה גדרות בצדם המזרחי של המנזרים, באזור הוטמנו מוקשים רבים כדי למנוע חדירת גורמי טרור.

כדי לאפשר לנוצרים לטבול בירדן הוקם עבורם  בשנות ה80. אתר הירדנית שנמצא דרומית לכנרת. בשנת 2011 נפתח מחדש אתר קאסר אל יהוד. בשנים האחרונות החל צה"ל לפנות את המקושים בארץ המנזרים ולפתוח את המקום לביקור מטיילים.

בשנת 2017, הועלה רעיון בידי האלוף במיל' עוזי דיין לקרוא לאתר ארמון היהודים (קאסר אל יהוד) בשם "מעברות הירדן". באוהת שנה הגיעו בי' בניסן כמאה איש לציין את היום. שנה לאחר מכן הגיעו מאות אנשים. השנה (2020) הייתה אמורה להתקיים במקום צעדה בשטח ארץ המנזרים שפונה ממוקשים. הארוע בוטל בגלל הקורונה.

מהם המעברות?

מעבר הוא אזור בנהר או בנחל שבו המים רדודים עם זרימה חלשה מספיק כדי לאפשר את חצייתו ברגל. לאורך ההיסטוריה הייתה חשיבות למקומות אלה, שהיו נקודות טורפה בעת לחימה.

כאשר התחבאו המרגלים של יהושע אצל רחב, שלח מלך יריחו את חייליו לרדוף אחריהם לכיוון מעברות הירדן, משום ששם הם צפויים לחצות את הירדן. בסיפור המרגלים הקשיבו לרחב ויצאו להתחבא בהר שלושה ימים עד שהחיילים ישובו.

לפי הכתוב, בני ישראל לא נזקקו למעברות בגלל הנס שנעשה להם.

מַה לְּךָ הַיָּם כִּי תָנוּס, הַיַּרְדֵּן תִּסֹּב לְאָחוֹר הֶהָרִים תִּרְקְדוּ כְאֵילִים, (תהילים)

בספר שופטים מסופר על המדיינים שפשטו על הארץ. גדעון שלח את בני אפרים לחסום את נקודות המעבר כדי למנוע מהמדיינים לברוח חזרה מזרחה.

וּמַלְאָכִים שָׁלַח גִּדְעוֹן בְּכָל הַר אֶפְרַיִם לֵאמֹר רְדוּ לִקְרַאת מִדְיָן וְלִכְדוּ לָהֶם אֶת הַמַּיִם עַד בֵּית בָּרָה וְאֶת הַיַּרְדֵּן וַיִּצָּעֵק כָּל אִישׁ אֶפְרַיִם וַיִּלְכְּדוּ אֶת הַמַּיִם עַד בֵּית בָּרָה וְאֶת הַיַּרְדֵּן.

גם אהוד בן גרא ביקש משבט אפרים לחסום את המעברות כדי למנוע מצבא מואב לחצות את הנהר

וַיֵּרְדוּ אַחֲרָיו וַיִּלְכְּדוּ אֶת מַעְבְּרוֹת הַיַּרְדֵּן לְמוֹאָב וְלֹא נָתְנוּ אִישׁ לַעֲבֹר

בסכסוכו של יפתח הגלעדי עם בני שבט אפרים נחסמו המעברות כדי למנוע מבני אפרים לברוח מערבה.
כדי לזהות את בני אפרים ביקשו מהם להגיד את המילה שִׁבֹּלֶת  משום בני אפרים הגו את המילה עם ש שמאלית "סיבולת"

וַיִּלְכֹּד גִּלְעָד אֶת מַעְבְּרוֹת הַיַּרְדֵּן לְאֶפְרָיִם וְהָיָה כִּי יֹאמְרוּ פְּלִיטֵי אֶפְרַיִם אֶעֱבֹרָה וַיֹּאמְרוּ לוֹ אַנְשֵׁי גִלְעָד הַאֶפְרָתִי אַתָּה וַיֹּאמֶר לֹא. ו וַיֹּאמְרוּ לוֹ אֱמָר נָא שִׁבֹּלֶת וַיֹּאמֶר סִבֹּלֶת וְלֹא יָכִין לְדַבֵּר כֵּן וַיֹּאחֲזוּ אוֹתוֹ וַיִּשְׁחָטוּהוּ אֶל מַעְבְּרוֹת הַיַּרְדֵּן וַיִּפֹּל בָּעֵת הַהִיא מֵאֶפְרַיִם אַרְבָּעִים וּשְׁנַיִם אָלֶף

אליהו הנביא לא נזקק למעברות, לפני שעלה לשמיים הוא הכה את הירדן, ואז חצה יחד עם אלישע את הירדן במקום בו נבקעו המים.

חציית הירדן במשך ההיסטוריה

בתקופה הרומית חציית הירדן נעשתה גם דרך המעברות. בתקופה הביזנטית החלו להשתמש בכלי שיט כדי לחצות. כלי השיט "מעבורת" היה קשור בחבל משני צידי הנהר וכך היו גוררים אותה מצד לצד.

כשבא לכבוש את הארץ ידי הצלבנים, צבאו של סלאח א-דין עברו במעברות הירדן.

במאה ה20 חציית הירדן החלה להעשות באמצעות גשרים.
בשנת 1946 פעלה תנועת המרי העברי כדי לפוצץ את הגשרים שמעל נהר הירדן ובנהרות נוספים.

במלחמת ששת הימים צה"ל כבש את אזור הגשרים שעל הירדן שפוצצו פעם נוספת. מאז הוסכם בין ירדן וישראל על בנית גשרים שיאפשרו מעבר סחורות ובני אדם בין שתי המדינות.

שתפו ברשתות החברתיות:

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב email
Email

אולי יעניין אותך גם..