לצלם 360 זה ממש לא כמו לצלם עם מצלמה רגילה. יש כמה דברים שאתם חייבים לדעת לפני שאתם יוצאים לצלם. חלק מהטיפים חשובים בזמן שאתם קונים את הציוד והאביזרים, וחלק בתפעול היומיומי של המצלמה.
המאמר הזה רלוונטי בעיקר למצלמות INSTA 360 אבל גם לדגמים אחרים.
רוצים לדעת עוד על צילום 360? הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ לצלמי 360
טעות 1 – רואים את המוט הבלתי נראה
מי שהתחיל לצלם בוודאי הבין שאין באמת דבר כזה מוט בלתי נראה, לא צריך לקנות מוט של חברה X או Y. אלא פשוט שיהיה מוט ישר. באנגלית קוראים לזה מונופוד. לא צריך לעקם אותו בקצה ולסובב את המצלמה שתעמוד ישר. למצלמת 360 טובה יש מייצבים שמאפשרים למצלמה לדעת איפה הקרקע בכל רגע נתון. ובגלל שהיא מצלמת 360 רואים בה את כל התמונה. חוץ ממה שנמצא בתפרים בין העדשות. ולמטה עד היד או הרצפה.
יש רק מקרה אחד שבו צריך בכל זאת להעמיד את המצלמה, וזה בצילום מתחת למים. וגם את זה עוד מעט לא נצטרך, כי INSTA 360 פיתחו קייס צלילה חדש שמצלם מתחת למים ממש כמו מעל.

מספר מוטות שמומלץ לרכוש:
מוט רגיל של INSTA 360 – מחיר: 25$ באמזון
מוט רגיל של חברת V-RIG (קצת יותר ארוך) כ15$ באמזון
מוט 3 מטר של TELESIN– דור G2- דק יותר-45$ באמזון
מוט 3 מטר של INSTA 360– הדגם החדש. עבה יותר, חזק יותר, 99$ באמזון או באתר היצרן

אם אין לכם מצלמת 360, מומלץ לרכוש את מצלמת ה360 הנמכרת ביותר- INSTA 360 X3
טעות 2 – עדשה לא נקיה
חשוב להקפיד על הנקיון של העדשה. כל לכלוך קטן יכול להופיע בצילום, ואם יש אורות של פנסים או שמש, האור שלהם נשבר בצילום ויכול להרוס את הצילום היפה שלכם. וזה חבל מאד.
אז קחו איתכם מטלית ניקוי, כמו של משקפיים, רצוי גם מדי פעם לנקות עם חומר ניקוי של מסכים/ חלונות.
חוץ מאבק גם טיפות מים יפריעו לכם לצלם. אני למשל אוהב לקפוץ עם המצלמה למים, וזה אומר שעפות לכיוון העדשה טיפות מים, לכן אני משתדל לנקות אחרי כל קפיצה. (גם כשאחרים קופצים). לא נעים לצלם סלפי ולגלות שטיפת מים מסתירה לכם את האף.
זה קורה גם בצילום בגשם, טיפות מים נופלות על העדשה, לכן כדי לצלם בגשם צריך להיות חדים ומהירים, לנקות את העדשה, לוהציא את המצלמה ולצלם כמה שיותר מהר בתקווה שיהיהו כמה שפחות טיפות על העדשה.

טעות 3 – מניחים את המצלמה בלי כיסוי
זאת אחת הטעויות המעצבנות, ואפשר בקלות להמנע ממנה. כל זמן שאתם לא מצלמים- תכסו את המצלמה. זה ימנע שריטות, סדקים ואפילו שברים של העדשות. אסור להניח את המצלמה על שום משטח ללא כיסוי. מישהו עלול לשבת על זה, או להזיז ולהניח בעדינות (בשביל מצלמת 360 זה ברוטלי) במקום אחר תוך כדי גירוד העדשה.
וכן, גם אתם עלולים להפיל את המצלמה, ולגרום לשריטה. שימו לב במיוחד כשאתם משתמשים במוט ארוך שיכול לקבל מכה כשאתם זזים לא נכון.
במקרה הטוב, השריטה תהיה קטנה, כמו גרגיר אבק טורדני שיפריע לכם לצלם כמו בטעות מס 2
במקרה הפחות טוב, תצטרכו להחליף עדשה, וזה סיפור של 600 ₪, ושליחה למפעל בסין.
כאן לא מדובר במגן עדשות שאיתו אפשר לצלם (מוריד את איכות הצילום) אלא על נרתיק בזמן שאתם לא מצלמים.
נרתיק ב10-15$ באמזון

טעות 4 – צילום סרטון ב-Timelapse
זה קרה לי יותר מדי פעמים, ולא תמיד שמתי לבל זה בזמן. תכננתי לצלם סרטון, והמצלמה צילמה TIMELAPS, שזה בעצם צילום של הרבה תמונות. סוג של הילוך מהיר מאד. לא יהיה לכם סאונד ואין אפשרות להאט את הקצב. אם אתם לא רוצים לחזור הביתה ולגלות שכל הסרטונים שלכם מהטיול לא צולמו, תבדקו לפני כל צילום שאתם על הMODE הנכון. וגם מדי פעם תעברו בגלריה של האפליקציה לראות שהסרטון שלכם צולם באופן מתאים. עדיף לגלות את זה שם ולצלם מיד שוב. מאשר בבית, במיוחד אם זה היה צילום לא שגרתי.
הטעות הזאת קורית בעיקר כשמצלמים עם המצלמה בלבד ולא דרך הסמארטפון.

זה קרה גם לי עם INSTA 360 X2 . שמתי לב מיד, אז חזרתי לצלם שוב סרטון רגיל
טעות 5 – קונים כרטיס זכרון לא מתאים
זאת טעות שקורית להרבה צלמים, בעיקר מתחילים. קונים עם המצלמה כרטיס שלא עומד בסטנדרטים של המצלמה. לכל מצלמה יש דרישות משלה. שימו לב שמצלמות 360 מייצרות קבצים מאד כבדים. צילום 5.7K או 8K זה לא צחוק, ולכן חשוב מאד להקפיד לקנות כרטיס לפי הפירוט. אלה למשל הדרישות של מצלמות INSTA 360 .
כרטיס Micro SD עם UHS-I V30 speed class, exFAT format.. ועד נפח של 1TB.
אם אתם לא בטוחים, הכי טוב לקנות כרטיסי SanDisk מדגמי Extreme, Extreme PRO .
הטיפ הזה נכון לכל מצלמה או טלפון. כבר קרה לי בעבר בחו"ל שהיה לי כרטיס לא מתאים, וזה גרם לי לאבד תוכן.

הדבר האחרון- עדיף כמה שיותר נפח, לא פחות מ256GB, כמו שציינתי קודם, הקבצים מאד כבדים, במיוחד מי שמצלם סרטונים ארוכים כדאי שתמיד יהיה מקום. כשנשאר לכם פחות מ20% מקום פנוי בכרטיס הוא עלול לקרטע ולהיעצר באמצע הקלטה.
לכן גם חשוב לגבות את הסרטונים והתמונות, במחשב, בדיסק חיצוני או בענן. אחר כך לבצע FORMAT לכרטיס, רצוי דרך המצלמה.
לפני שאתם מפרמטים ומוחקים, תבדקו שאכן גיביתם את כל התוכן שצילמתם. חבל לגלות אחר כך שמחקתם סרטון שמאד אהבתם.
חשוב מאדלא להכניס לשם קבצים שלא קשורים למצלמה. בשביל זה יש דיסק און קי, הכנסת קבצים אחרים עלולה לגרום למצלמה הפרעות בקריאה וכתיבה על על הכרטיס.
לעוד המלצות עקבו אחרי עמוד האינסטגרם של ישראל ב360
משהו נוסף
שכדאי לשים לב אליו- לא להכנס למים לפני שאתם מוודאים שהמצלמה אטומה. הפתח של הUSB או של הסוללה.
אם זה נפל. תוציאו מהר את המצלמה, לכבות. להוציא סוללה.
לייבש עם עם שואב אבק.
להניח באורז כמה ימים-שבוע.
אם שמתם לב מיד זה אמור לשרוד. אל תשאלו איך אני יודע.
סיום
חשוב לשמור על הכללים האלה כדי להמנע מתקלות מיותרות, כאחד שהתקלות האלה קרו לו מספר פעמים, תמנעו מזה, זה יחסוך לכם עצבים מיותרים.
חוץ מהטעויות האלה, יש עוד לא מעט טעויות שיכולות לקרות בזמן הצילום או העריכה, אבל זה כבר למאמר אחר עם טיפים לצילום ועריכה.