ללכת עם סנדלים ולהרגיש בלי, ככה זה כשהולכים עם סנדלי הברפוט החדשים של שורש. בתחילת חודש יוני, השיקה חברת שורש סנדל חדש עם סוליה דקה והצטרפה גם היא לטרנד העולמי של הליכה יחפה. במהלך חודש יוני הוזמנתי לאחד מארועי ההשקה של חברת שורש שהתקיים בקמפינג קיבוץ דפנה של רשת מלונות מטיילים* ואף קיבלתי זוג סנדלים כדי להתנסות. לפני שאספר על החוויה שלי עם הסנדלים אסביר לכם על הברפוט וההליכה יחפה.
מה זה ברפוט?
בשנים האחרונות פרץ בעולם טרנד של הליכה וריצה יחפה. עם הטרנד החלו יצרניות רבות לייצר נעליים בעלות סוליה דקה ושטוחה וללא תמיכה בכף הרגל. מי שילך עם סנדלים כאלה ירגיש את השטח, יחווה כל בליטה שיש על הקרקע כאילו הוא הולך יחף. אבל בניגוד להליכה יחפה, לסנדלי הברפוט יש יתרון ברור, הסוליה מהווה הגנה מפני קוצים, בליטות חדות, ומבודדת את כף הרגל מהרצפה כך שלא נרגיש חום/ קור.
הגשר במחלק בדן. צולם עם insta 360 one X 2 בארוע השקה של הסנדלים
ההיכרות שלי עם הליכה יחפה
בחודש נובמבר 2020 יצאתי לטיול בנחל חימר שבדרום מדבר יהודה. אחד מחברי הקבוצה הגיע לטיול ללא נעליים, חלקים גדולים מהמסלול הוא הלך יחף. כאב לנו ברגליים רק מלראות אותו הולך על קרקע שמלאה באבנים קטנות בולטות וחדות. במקומות שהיה קצת יותר קשה הוא נעל סנדלי ברפוט. התברר לנו שהוא משתדל ללכת יחף תמיד. על הדרך הוא הסביר על היתרונות של הליכה יחפה וכאבים שעברו לו לאחר שהתרגל ללכת יחף.
זה הקפיץ אותי שנה וחצי אחורה לטרק שעשיתי באינדונזיה, שם היו פורטרים שעלו את ההר יחפים או עם כפכי אצבע דקים. את הציוד הם סחבו עם מוט אליו היו מחוברים שני סלים, ולא עם תיקים חדישים בעלי מערכות גב. מיותר לציין שהם עלו וירדו הרבה יותר מהר מהמטיילים.
למה ללכת יחפים?
כולכם מכירים את התחושה שנעלתם נעליים נוחות וההליכה נעימה, זה מכיוון שיצרניות הנעליים יצרו את הנעל עם תמיכה מירבית מבחינת הסוליות והרפידות. הרפידות נוצרו עם קמרים שיתאימו לשקע שיש לרובנו (חוץ מבעלי הפלטפוס) בכף הרגל. הסוליות מורכבות מכריות ובולמי זעזועים. אמנם זה יותר נוח, אבל התמיכה הזו גורמת להחלשה של שרירים ואברים נוספים שפועלים בזמן ההליכה. בין היתר בגלל זה קשה לנו ללכת יחפים בשטח.
ההליכה היחפה נחשבת לטבעית יותר ובריאה יותר, אבל בשביל זה צריך להתרגל.
איך ההרגשה ללכת עם סנדלי סולו ?
נעלתי את הסנדלים והתחלתי ללכת, ההליכה הייתה נוחה. הסולו מגיעים רצועות דקות ומנגנון הידוק ללא סקוץ'. הסוליה דקה מאד- 12 מ"מ לעומת 23 מ"מ בסנדלים הקלאסיים. הסולו הרבה יותר קלים מהדגמים האחרים והמוכרים של החברה והם מתאימים מאד למינימליסטים. מיד חשבתי על היתרון של הסנדלים בטיולים כשרוצים לחסוך מקום ומשקל בתיק.
חובבי שמירה על הסביבה ישמחו לדעת שהם מיוצרים מחומרים טבעיים בלבד ובשילוב 30% חומר ממוחזר.
יום אחרי שקיבלתי את הסנדלים יצאתי לטיול רכוב בשומרון, בלי הרבה הליכות. לקראת סוף היום התחלתי פתאום להרגיש כאבים בברכיים, כאבים שמוכרים לי בעיקר אחרי טיולים ארוכים כמו טרקים עם משקל כבד או מסעות בצבא. אבל הייתי מוכן לזה.
כמו שכתבתי מקודם, במשך השנים התרגלנו ללכת עם נעליים שהונדסו כדי לתת לגוף את התמיכה המקסימלית. לכן כשמתחילים ללכת עם ברפוט הגוף מתחיל להרגיש זעזועים. אם תנסו לרגע לקפוץ ולנחות על העקבים תרגישו את הזעזוע שהגוף שלכם סופג בברכיים ובגב, לעומת זאת אם תנחתו על כריות האצבעות כבר לא תרגישו את הזעזוע.
הליכה במים – עין תינה . צולם עם insta 360 one X 2
אז מה עושים?
הדבר הראשון שצריכים לעשות מי שלא רגילים להליכה יחפה, לעשות את המעבר בהדרגה. בשבועות הראשונים, ללכת מעט שעות, ולא כל יום, כדי לתת לגוף להתרגל. לאחר תקופה להגדיל את הזמן עם הסנדלים, וגם לנסות ללכת בשטחים קצת יותר מאתגרים. אם כבר אין כאבים אפשר להגדיל את העומס על הרגל וללכת עם הסנדלים באופן קבוע.
האם כדאי לעבור לסולו?
כאן נכנס האלמנט האישי. גם אם אתם אוהבים ללכת עם סנדלים של שורש או כל חברה אחרת, הברפוט הוא תחום אחר לגמרי וכל אחד צריך לראות אם זה מתאים לו. המעבר לסנדלי ברפוט דורש זמן הסתגלות וזה לא מתאים לכולם. יש אנשים שגם אחרי תקופת ההסתגלות יסבלו מכאבים ויעדיפו לחזור לסנדלים הרגילות עם הסוליות העבות בעלות התמיכה.
מי שרגיל, או שצלח את תקופת ההסתגלות יוכל להינות מהיתרון של הברפוט. הליכה טבעית יותר, פחות לחץ על הרגליים וחיזוק של שרירים שנחלשו בגלל ההרגלים הישנים.
קפיצה בעין סג'מא. צולם עם insta 360 one X 2
שבועיים עם סנדלי סולו
ההליכה עצמה מאד נוחה, ומרגישה חופשית, אבל אחרי כמה שעות עם הסנדלים, במיוחד בשטח, מתחילים לי כאבים בברכיים. אז מוקדם מדי לחוות דעה על הסולו בפרט ועל הברפוט בכלל. אני אמשיך ללכת איתם בתקופה הקרובה כדי לראות איך עוברת תקופת ההסתגלות. על פניו נראה שבטווח הארוך לברפוט יש יתרונות, אם אצליח להסתגל אני מניח שאלך איתם יותר מאשר עם הסנדלים הקלאסיות.
שבוע שלישי עם סנדלי סולו
בשבוע השלישי יצא לי ללכת יחסית הרבה עם הסולו, בעיקר בהליכות עירוניות. מכיוון שלא מדובר בתוואי קשה, ההליכה מרגישה מאד נוחה. כבר אין כאבים בברכיים מעצם ההליכה, אבל הרגל מתעייפת מהר יותר בעמידה.
לכן השלב הבא לראות שוב איך התחושה ללכת בשטח.
חודש + עם סנדלי סולו
בתקופה הזאת יצאתי לטיול ארוך בנחל פרת, אורך הטיול היה 20 ק"מ, את החלק האמצעי של הטיול שכלל הרבה עצירות בבריכות שבנחל עשיתי על הסנדלים. כ10 ק"מ הליכה. לא הרגשתי עייפות מיוחדת.
ההליכה עם הסולו מאד נוחה גם בשטח, גם בעיר. מה שכן פתאום כשמנסים ללכת עם סנדלים רגילות מרגישים שוב את הכאבים המוזרים בשקע של כף הרגל, כך שעכשיו צריך לנסות להסתגל להליכה עם סנדלים רגילות.
קפיצה במאגר דולב. צולם עם insta 360 one X 2
חודשיים + עם סנדלי סולו
בתקופה זו יצאתי לעוד טיולים קצרים וארוכים. כולל טיול במקורות הירדן שכלל הרבה עצירות התרעננות לאורך הבניאס, החצבאני והדן. ביומיים אלה הלכתי לפחות חצי דרך כל יום עם סנדלי SOLO, (כ20 ק"מ).
חוץ מזה, כל יציאה מהבית שלא דורשת נעליים אני הולך עם הסנדלים האלה. בפעמים הספורות שלקחתי סנדלים רגילות (שורש, צ'אקו) לא הרגשתי בנוח, לא מעט כי הסנדלים הרגישו לי כבדות, בניגוד לסולו הקלות.
אז כן או לא?
אם התנסתם בברפוט והיה לכם טוב- כן
אם יש לכם סבלנות להתנסות, קחו את הזמן ותבצעו את המעבר בהדרגתיות.
אם אתם חסרי סבלנות, סובלים מכאבים או שאין לכם זמן, עדיך להשאר עם הדגמים הסטנדרטים.
*תוכלו לקבל הנחה בסך 15% ברשת מלונות מטיילים בהזנת קוד קופון "שורש". לא כולל יולי-אוגוסט וחגים.