מבט לכל כיוון

הר הרצל

הר הרצל הוא אחד האתרים הלאומיים החשובים במדינת ישראל.  בהר נמצאים: בית הקברות הצבאי הראשי של מדינת ישראל , חלקת גדולי האומה בה קבורים רבים ממנהיגי המדינה והציונות, מוזיאון הרצל והיכל הזכרון הלאומי, ובסמוך להר מוזיאון יד ושם,  בשל כך נקרא ההר "הר הזיכרון".

בהר מתקיימים לאורך השנה טקסים לאומיים רבים, העיקריים שבהם טקסי יום הזכרון וטקס הדלקת המשואות שפותח את חגיגות יום העצמאות.

היכל הזכרון הממלכתי

קבר הרצל

עם הקמת המדינה החליטה ממשלת ישראל להעלות את עצמותיו של חוזה המדנה בנימין זאב הרצל שנפטר בשנת 1904 בוינה, ובצוואתו ביקש להעלות את עצמותיו ועצמות בני משפחתו לקבורה בארץ ישראל.

ועדה שהוקמה החליטה שהמקום הראוי לקבור את הרצל הוא בירושלים.
המקום שנבחר הוא הר גבוה (834 מ') במערב העיר סמוך לשכונת בית וגן.

ב-19 באוגוסט 1949 התקיים טקס קבורה בפסגת ההר במעמד ראשי המדינה ובו הוצבה מצבה זמנית. בשנת 1950 ערכה ההסתדרות הציונית תחרות לעיצוב הקבר, למרות שעד שנת 1951 הוגשו הצעות רבות, נדחתה ההחלטה עד לשנת 1959, אז הוחלט על מצבת אבן פשוטה בצבע שחור עליה כתוב "הרצל".

חלקת הקבר של הרצל

חלקת גדולי האומה

בשנת 1952 נפטר שר האוצר וסגן ראש הממשלה אליעזר קפלן. ראש הממשלה הראשון דוד בן גוריון הורה לקבור את השר סמוך לבית הקברות הצבאי בהר הרצל.

כך נוסדה חלקת גדולי האומה בה קבורים ראשי ממשלה  (לוי אשכול, גולדה מאיר, יצחק רבין, יצחק שמיר) נשיאים (זלמן שזר, חיים הרצוג, יצחק נבון ושמעון פרס), יושבי ראש כנסת, וראש עיריית ירושלים טדי קולק. במקום נקברו חלק מבנות זוגם של המנהיגים. 

חלק מהמנהיגים הזכאים להקבר במקום בחרו להקבר במקומות אחרים כמו הנשיא הראשון חיים ויצמן (במכון ויצמן ברחובות), בן גוריון (שדה בוקר), מנחם בגין (הר הזיתים ליד קברם של עולי הגרדום) ואריאל שרון (גבעת הכלניות בחוות השקמים).

קברו של יצחק רבין

חלקות קבורה נוספות

ב1952 לאחר שהועלו עצמותיו של דוד וולפסון, הוקמה חלקה נוספת עבור ראשי ההסתדרות הציונית העולמית בה נקברו גם בני משפחתו של הרצל.
לאחר העלאת עצמותיו של זאב ז'בוטינסקי, בשנת 1964 הוקמה רחבה נוספת עבורו ועבור בני משפחתו ליד חלקת גדולי האומה.

הצפירה בטקס יום הזכרון הממלכתי לחללי מערכות ישראל

בית העלמין הצבאי

במורד הגבעה, הוחלט בשנת 1949 להקים בית קברות עבור החללים הרבים ממלחמת העצמאות. במקום נקברו גופות של חללים מהקרבות בירושלים.

מיקומו של בית הקברות בירושלים הביא לכך שהוכרז כבית הקברות הלאומי. החלטה זו הביאה לכך שבמקום הוקמו קברים עבור הנופלים מהתקופה שלפני הקמת המדינה, חלקם בקברי אחים.

כמו גם אנדרטאות מרכזיות כגון ספינות מעפילים, הצוללת אח"י דקר, לוחמים במלחמת העולם השניה, וחללי צה"ל שמקום קבורתם לא נודע.

האנדרטה לזכר חללי הצוללת אח"י דקר

בשנת 1960 הוקם בכניסה להר מוזיאון הרצל . לרגל מאה שנים לפטירתו של הרצל הוחלט לשפץ את המוזיאון, בשנת 2005 שופץ המוזיאון ונבנה בניין חדש ובו מיצגים אור קוליים.

בשנת 2007 הוקמה בהר אנדרטה להנצחת יהודי אתיופיה שנספו בדרכם לארץ ישראל.

באפריל 2017 נחנך היכל הזכרון הממלכתי שבקירותיו חקוקים שמותיהם של חללי מערכות ישראל.
היכל השמות נבנה בכניסה לבית העלמין הצבאי

קבר הרצל

מידע שימושי

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב twitter
שיתוף ב email

מיקום במפה