מבט לכל כיוון

עין אל הוויה

עין אל הוויה נקרא מעיין האהבה בגלל זוגות אוהבים מהכפר חוסאן שנהגו לבקר במעיין.
המעיין נמצא בנחל בתיר שלמרגלות הכפר חוסאן שבגוש עציון.

מהכפר יש מדרגות חצובות באבן שיורדות לרחבת המעיין.
ברחבה הוצבו ספסלי ישיבה שנמצאים מטרים ספורים מהבריכה הגדולה.

על המעיין

הבריכה נמצאת מתחת למצוק שמעליו נמצא הכפר, המים יוצאים מתוך ניקבה שנחפרה בקיר.
גודלה של הבריכה 3.5X5 מ', ובעומק 1.2 מ' והיא נועדה לאגירת מי המעיין על מנת שיוכלו לשמש להשקיית החלקות החקלאיות.

הניקבה המרשימה

הניקבה המרשימה באורך של 15 מ', בגובה 70 ס"מ. בחלקה הפנימי יש שני חדרים גבוהים. הנביעה נמצאת בחלק העליון של החדר ויורדים במפל  במגובה 4 מ', אם עומדים מתחתיו זה שמרגיש כמו מקלחת קרה.

כשאני הגעתי, מפלס המים בבריכה היה חצי מטר בלבד. בכל מעיין אחר הייתי מתבאס שהבריכה לא מלאה, אבל בעין אל הוויה יש בזה יתרון. כשהבריכה מלאה המים מכסים את הכניסה לניקבה ולא ניתן להכנס לתוכה.

חקלאות שלחין

חקלאות שלחין היא שיטת גידול שבה החלקאי שולח את המים לחלקות. בחלקאות המסורתית, היו יוצרים בריכות אגירה ומערכת של תעלות ואמות מים שמובילות את המים לערוגות.
בכפרים בהם היה מעיין אחד גדול, היו משתמשים בקנה מידה כדי לחלק את המים בין המשפחות. ראש הכפר היה לוקח קנה (מקל) שבו היו סימונים במרחק שווה. הוא היה מעמיד את הקנה בבריכה והיו פותחים את הברז כדי לאפשר למים לצאת לתעלות של משפחה אחת. כשהמפלס היה יורד שלב בקנה, היו מעבירים את המים לתעלה של משפחה אחרת.
כך היו מוודאים שכל משפחה מקבלת כמות שווה של מים.

גם בסטף ניתן לראות כיצד השקו חלקות באמצעות בריכת אגירה

איך מגיעים

מחנים את הרכב בתחנת הדלק שסמוכה למחסום ביתר. משם חוצים את הכביש ויורדים על השביל לנחל.
הולכים על השבילים שיורדים סמוך לטרסות עד שמגיעים למעיין.

טיפים

  • המעיין נמצא בשטח B
  • לכן כדאי להגיע למקום בקבוצה או בליווי נשק.
  • יש בכפר תושבים שמארגנים סיורים בכפר ובנחל המעיינות. אפשר למצוא אותם בקבוצות טיולים בפייסבוק.
עין אל הוויה

מידע שימושי

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב twitter
שיתוף ב email

מיקום במפה