מבט לכל כיוון

תל סאקי

תל סאקי נמצא בדרום רמת הגולן והוא אחד מהתלים הגעשיים הרבים שנמצאים ברמה. רמת הגולן עשריה בהרי געש כבויים, ותל סאקי הוא הדרומי שבהם. התל נמצא בגובה 594 מעל פני הים ו30 מטר מעל סביבתו.

בתרגום לעברית נקרא המקום ה"תל המושקה" או "תל המשקה". יתכן בגלל מי התהום שבסביבת התל, יתכן בגלל תעלות מים שהיו בעבר באזור התל.

לאחר מלחמת יום כיפור הוקם במקום אתר הנצחה לזכר 32 הלוחמים שנפלו בקרבות תל סאקי.

התל והמוצב משמשים כיום כאתר מורשת קרב, והקומה בתוך הבונקר פינת הנצחה. ובשנת 2012 הוקמה אנדרטת זיכרון בחלקו התחתון של התל.

הטנק למרגלות המוצב בזריחה. צולם עם insta 360 one X 2

קרב תל סאקי

תל סאקי היה חלק מקו התלים הישראלי ברמת הגולן שהתפרס על הרי הגעש ברמה. לאחר מלחמת ששת הימים המוצב לא היה מאויש באופן רציף.  בימים שלפני מלחמת יום הכיפורים תפסו את הקו באזור שתי פלוגות מהנח"ל המוצנח של חטיבת הצנחנים.

בבוקר יום כיפור, לאחר שהוכרזה כוננות ספיגה, נשלחו חמישה לוחמים של הנח"ל המוצנח בסדיר עם נהג מילואים אל התל. מטרת הכח בפיקוד סגן מנחם אנסבכר הייתה לאייש את עמדת התצפית ולדווח על תנועת הצבא הסורי.

בשעה 14:00 פרצה מלחמת יום הכיפורים, הסורים החלו בהתקפה ארטילרית על המוצבים ברמת הגולן. המתקפה המשיכה עם שלוש דיוויזיות שכללו 900 טנקים ואלפי חיילים.

בעקבות הכוחות הסוריים שהתקרבו לתל סאקי נשלחו כוחות חילוץ של הנח"ל  לסייע לנסיגה מתל סאקי. הכוחות השהיו בדרכם עם נגמ"שים נפגעו בדרכם לתל סאקי. במקביל הגיעו למוצב 28 לוחמי שריון מהקרבות באזור, והם נכנסו לבונקר כשהם ללא תחמושת.

על המוצב של תל סאקי. צולם עם insta 360 one X 2

היום השני למלחמה

ביום השני החליט מפקד התל אנסבכר לסגת מהתל, אבל לאחר שראה את חיילי הקומנדו הסורים החליט להשאר בבונקר.

החיילים בבונקר השמידו מפות ומסמכים סודיים מחשש שיפלו לידי הסורים.

אנסבכר ביקש ממפקדת הגזרה סיוע ארטילרי כולל הפגשה של המוצב עצמו מכיוון שכל החיילים היו בתוך הבונקר. לאחר ירי קצר נגמרה מכסת הפגזים.

הסורים המשיכו בכיבוש המוצב, ואנסבכר פקד על החיילים להכין רימוני יד ללא ניצרה, כדי שיהיו מוכנים להטיל אותם על הסורים.

הכוח שנשאר בבונקר

לכוח בבונקר נשאר מעט מאד מים ולכן חילקו את המים באמצעות פקק הג'ריקן. אחד החיילים שנפצע ואיבד שמיעה דרש לקבל מים. היה חשש שהסורים ישמעו אותו ולכן אנסבכר פקד על החיילים לחנוק את הפצוע. אחד החיילים לא רצה לבצע את הפקודה, אז הוא כתב על נייר סיגריות  "אין מים, הסורים בחוץ, שתוק"  הצית גפרור שהאיר את תוכן הפתק. בעקבות כך הפסיק הפצוע לצעוק.

הסורים התקרבו לבונקר והטילו רימונים פנימה. אנסבכר נפצע קשה וביקש מהחיילים שלא נפגעו לצאת ולהכנע. רב"ט יצחק נגרקר מחטיבת השריון 188 יצא החוצה, וסימן לחיילים הסורים שהיו בבונקר רק 4 חיילים, שלושה מהם מתו, והוא היחיד שחי.

בגלל הסרבל שלבש, הסורים חשבו בטעות שהוא טייס, והאמינו שאין עוד חיילים בבונקר, ולקחו אותו בשבי.

לאחר שחלפה הסכנה, אנסבכר הורה לחיילים להחזיר ניצרות לרימונים. מכיוון שלא מצא את הניצרה, השתמש בסיכת הכיפה כניצרה מאולתרת.

ביום השלישי, ירדו הסורים מהתל. כוח חילוץ נוסף בראשות המג"ד יורם (יה-יה) יאיר הגיע למוצב והופתע למצוא 28 לוחמים ששרדו 30 שעות בבונקר.

האנדרטה למרגלות תל סאקי. צולם עם insta 360 one X 2

איך מגיעים?

בווייז: תל סאקי

למגיעים מדרום נוסעים מצומת חספין כ4 ק"מ צפונה על כביש 98

למגיעים מצפון, נוסעים דרומה כ7 ק"מ מהג'וחדר

חשוב לדעת

  • כמו בשאר חלקי הגולן אין לחצות גדרות בגלל סכנת מוקשים
  • מומלץ להגיע למקום בזריחה

מקומות באזור

תל סאקי

מידע שימושי

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב twitter
שיתוף ב email

מיקום במפה